Vrijwilliger aan het woord

“Een blij gezicht is met geen geld te betalen!”

Albertus Adrianus Duijndam (Bert) is al 42 jaar vrijwilliger bij Stichting Netwerk. Alle reden om hier bij stil te staan. Want waar heeft Bert zoal gewerkt, wat heeft hij gedaan en welk vrijwilligerswerk doet hij nu nog steeds bij Netwerk?

Wijksoos
In 1975 kwam Bert voor het eerst in aanraking met de wijksoos bij hem op de hoek. Deze wijksoos werd gehouden in het noodgebouw van De Scheerder (waar inmiddels de DEKA markt is gevestigd). De huiselijke sfeer sprak hem enorm aan waardoor hij hier steeds vaker te vinden was. Zijn primeur in het vrijwilligerswerk was met oudjaar. Toentertijd waren met oudjaar de cafés dicht waardoor veel buurtbewoners naar de wijksoos kwamen. Door het draaien van muziek zorgde Bert ervoor dat oudjaar voor velen een onvergetelijke avond werd. Zijn passie voor muziek en het draaien van plaatjes maakte hem de vaste oudjaars DJ van de wijksoos. Zelf is hij enorm fan van country en western muziek maar hij draait ook graag Hollandse meezingers.

In elk wijkcentrum actief
Van het één kwam het ander. In wijkcentrum De Scheerder (nu wijkcentrum De Huesmolen) werd Bert de vaste DJ bij de kinderdisco’s en was hij betrokken bij de organisatie van de kinderplaybackshows en stoelendansen. “De onbevangenheid en het enthousiasme van de kinderen die genieten van mijn muziek, dat is zo waardevol om te zien.”

Ook in De Schoor en ’t Hop, wat inmiddels wijkcentrum De Zaagtand is, heeft Bert jarenlang zijn plaatjes mogen draaien. In De Zaagtand is hij nog steeds werkzaam bij het Seniorendanscafé. Eigenlijk heeft Bert in bijna alle wijkcentra wel iets gedaan voor de wijkbewoners want ook in buurthuis De Cogge was Bert geregeld te vinden en is hij nog steeds muzikaal actief bij de senioren-plus-dansmiddag in wijkcentrum Grote Waal. “Het leuke aan een wijkcentrum is dat het een echte ontmoetingsplek is voor buurtbewoners en je een band opbouwt met deze mensen.”

Een hartinfarct, 5 jaar geleden, gooide roet in het geliefde vrijwilligerswerk en noodgedwongen heeft Bert het een jaar lang rustig aan moeten doen. Daarna heeft hij het werk weer met veel passie opgepakt. “Want mensen blij maken is toch het allerleukste wat er is!? De positieve reacties en waardering die ik krijg wanneer ik mijn plaatjes draai, dat is geweldig. Een blij gezicht is met geen geld te betalen. Om vrijwilliger te kunnen zijn moet je open staan voor anderen en hen willen helpen. En dat wil ik na 42 jaar gelukkig nog steeds.”