Natuurspeeltuin officieel geopend

Maandag 29 juni 2015

Op 25 juni jl. is de natuurspeeltuin ‘Het geheimzinnige eiland’ bij de Jules Verne school feestelijk geopend door wethouder Michiel Pijl. De speeltuin is niet alleen voor de leerlingen van de school. Alle kinderen uit de buurt kunnen er spelen, klauteren en ravotten.

 

Eind 2014 ondertekenden leerlingen van groep 6 en 7 van de Jules Verneschool een contract met wethouder Pijl om samen een natuurspeeltuin te realiseren. Bij de uitvoering werden ze ondersteund door het jeugdwerk van Stichting Netwerk en twee stagiaires van de Hogeschool van Amsterdam. Ook ouders hebben geholpen bij de aanleg van de speeltuin. Op democratische wijze is het thema van de speelplek gekozen: 'Het geheimzinnige eiland', naar een boek van Jules Verne.

Onderhoud
Ook na de aanleg blijven de leerlingen nauw betrokken bij de speeltuin. Ze hebben in overleg met de gemeente bepaald welke onderhoudstaken ze samen met hun ouders in de natuurspeelplek gaan doen. Dit zijn onder andere wekelijks zwerfvuil rapen en de afvalbak legen, twee keer per jaar het gras rond speeltoestellen en rond bomen wegknippen, graffiti verwijderen, maandelijks houtsnippers vlak harken, en jaarlijks de wilgenhutten en- tunnel ‘knotten’. Uiteraard worden ze daarbij ondersteund door medewerkers van de gemeente.

Natuurlijk spelen
Er komen steeds meer natuurlijke speelplaatsen in Hoorn. Dit zijn speelplekken in een groene omgeving van materialen uit de natuur. In de Grote Waal zijn er nu twee: het speeleiland bij de Oliemolen en de natuurspeeltuin bij de Jules Verneschool. En er komt nog een derde natuurspeeltuin bij de Sterflats. In de Kersenboogerd is een natuurlijke speeltuin met speeleiland bij de Dukaat/het Muntpark en de natuurspeeltuin Het Boezelbos in Blokker behoort zelfs tot de grootste natuurspeeltuinen in Westfriesland.

Ruimte voor nieuwe initiatieven
De speeltuin bij de Jules Verneschool is deels betaald door 3XG, Graag gedaan Grote Waal. Dit is een samenwerkingsproject van Stichting Netwerk en Intermaris voor de Grote Waal-Noord. Het andere deel is betaald uit een gemeentelijk budget voor initiatieven van inwoners en instellingen om zelf zo’n speeltuin te realiseren. Ook in 2015 wil de gemeente weer geld beschikbaar stellen voor nieuwe initiatieven voor natuurspeelplekken.

speelplek

Terug naar overzicht