Logos/Oranje_Fonds_liggend

Taalmaatjes (taalvriendinnen/taalkameraden)

Het project Taalmaatjes is gefinancierd door het Oranje Fonds

Open je wereld, word Taalmaatje (taalvriendin/taalkameraad)

Stichting Netwerk koppelt anderstaligen aan vrijwilligers

Taalmaatjes: één ontmoeting per week
Zoekt u hulp bij het leren van de Nederlandse taal? Of wilt u als vrijwilliger op stap met een nieuwe Nederlander? Taalmaatjes ontmoeten elkaar eens per week. Zij nemen dan het huiswerk van de Nederlandse les door of gaan bijvoorbeeld naar de markt, het voetbalveld, het wijkcentrum, een museum, de school van de kinderen of gewoon bij elkaar om de koffie. Plezierig contact met als doel het leren van de taal.

Taal is de basis
Om je thuis te voelen in een land, om aan de slag te kunnen, heb je de taal nodig. Taal is de toegang tot een land, tot mensen. Verstevig die basis door Taalmaatjes te worden en te oefenen met het Nederlands. Het contact tussen vrijwilliger en anderstalige levert naast voldoening ook nieuwe connecties op - en vaak een bredere kijk op je eigen wereld.

Een woordje meehelpen
Om een taal te leren, is Nederlandse les noodzakelijk maar vaak niet voldoende. Want hoe praat je met de juf of de meester over je kind, hoe vind je de juiste instantie die je begeleidt bij het vinden van werk, hoe heten de Nederlandse groenten op de markt en hoe maak je het beste contact met Nederlanders? Taalmaatjes wisselen meer uit dan taal alleen, het gaat ook over je thuis voelen in onze maatschappij.

Hulp nodig bij het Nederlands?
Op zoek naar hulp bij het leren van Nederlands? Stichting Netwerk heeft een Taalmaatje voor u. Of kent u iemand die de hulp goed kan gebruiken? Bij Taalmaatjes wordt het Nederlands geoefend op een ongedwongen manier. Daarnaast helpt de vrijwilliger bij de taalmethodes en het huiswerk van de Nederlandse les. Geef u nu op.

Iedereen kan het
Of bent u die vrijwilliger die een anderstalige wil helpen? Iedereen kan Taalmaatje worden. U hoeft geen Neerlandicus te zijn, integendeel. Als u het leuk vindt om te helpen en een paar uur per week daarvoor vrij wilt maken, kunt u Taalmaatje worden. U krijgt een korte basistraining en Stichting Netwerk zoekt een deelnemer uit uw buurt die bij u past. Vrouwen worden voorgesteld aan een taalvriendin en mannen aan een taalkameraad. Zo kunt u op een simpele maar doeltreffende manier echt iets voor iemand betekenen.

Ook Taalmaatjes worden?
Interesse om deel te nemen aan het project? Neem dan contact op met Nanda Leeuw, wijkcentrum De Zaagtand, tel. 0229-855700 of n.leeuw@netwerkhoorn.nl of Grote Waal:  
Astrid Hoogewoning, tel. 0229-280940 of a.hoogewoning@netwerkhoorn.nl of Kersenboogerd: Loes Meester, tel 0229-219966 of l.meester@netwerkhoorn.nl
U kun zich aanmelden via het aanmeldingsformulier

Quotes
“Toen ik nog werkte in het onderwijs, ontmoette ik soms allochtone vrouwen die geen Nederlands spraken. Na mijn pensionering ben ik daarom Taalmaatje van een 52-jarige Liberiaanse vrouw geworden. Met plezier, het is een beetje kleinschalig ontwikkelingswerk. Het levert haar meer op dan taal alleen, namelijk ook een soort emancipatieproces. En het relativeert mij; de confrontatie met haar leven zet mij met beide benen op de grond.”
Nederlandse vrouw, 69, vrijwilliger

“Ik ben nu anderhalf jaar in Nederland. De taal is moeilijk, heel moeilijk. Eén keer per week Nederlandse les is niet genoeg. Met mijn Taalmaatje ben ik naar museum de Zaanse Schans geweest. We gaan binnenkort naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Ook drinken we thuis koffie en maken we oefeningen. Het is leuk en het helpt. Ik leer de taal nu sneller.”
Iranese man, 31

“Ik ben sinds een half jaar Taalmaatje met een man uit Turkije. Een slimme jongen, het klikt goed tussen ons. Op zondagochtend wandelen we langs monumenten en hebben we het over kunst en cultuur. Ik vind het mooie aan dit project dat mensen uit verschillende culturen elkaar op een ontspannen manier leren kennen. Niet grootscheeps, één op één. Maar het gaat stilletjes wel door de maatschappij heen - met effect.”
Nederlandse man, 50, vrijwilliger

 

Aanvang:
1 september 2012
Bijzonderheden:

Deelname is het hele jaar door mogelijk.

Wilt u meer weten over het project Taalmaatjes? Neem dan contact op met Astrid Hoogewoning, wijkcentrum Grote Waal tel. 0229-280940 of a.hoogewoning@netwerkhoorn.nl

 

Aanvang:
1 september 2012
Bijzonderheden:
 Deelname is het hele jaar door mogelijk. 

Wilt u meer weten over het project Taalmaatjes? Neem dan contact op met Loes Meester, wijkcentrum De Kersenboogerd tel. 0229-219966of l.meester@netwerkhoorn.nl


Aanvang:
1 september 2012
Bijzonderheden:

Deelname is het hele jaar door mogelijk.

Wilt u meer weten over het project Taalmaatjes? Neem dan contact op met Nanda Leeuw, wijkcentrum De Zaagtand tel. 0229-855700 of n.leeuw@netwerkhoorn.nlTerug naar overzicht